sâmbătă, 20 august 2011

PALMA LUI BODNARAS DIN BUCOVINA

Cu siguranta ca, foarte putini dintre noi mai stiu sau isi mai aduc aminte de monumentul din imagine! Este cunoscut in istorie ca, "PALMA DIN BUCOVINA". Este situat in pasul CIUMARNA. Dar care este istoria ei, cine este in ADEVAR autorul moral al acestei constructii? Si ce a vrut sa demonstreze sistemul COMUNIST printr-o astfel de constructie?

Istoria ne  spune ca:
 "Pasul sau trecătoarea Ciumârna din Obcina Mare este mai cunoscut de catre geografi, pentru ca face legatura dintre Valea Moldoviţei si Podişul Sucevei.
   Cei care trec prin acest pas (1100 metri) cunosc mai degraba monumentul acesta ciudat numit simplu ,,Palma" , care are o istorie interesanta.
   In anii '60 a inceput constructia drumului dintre Sadova (lânga Câmpulung Modovenesc) si Rădăuţi, un drum deosebit de dificil de construit, astfel ca doua echipe de muncitori pornesc simultan din cele doua directii, pentru ca in 1968 cele doua echipe sa se întâlneasca în punctul cel mai înalt din acesta obcina si sa-si dea mâna pentru ca soseaua sa se încheie (mai exista un pas, Curmătura Boului de 1156 metri în Obcina Feredeu, pe acelasi drum).
     Astfel a aparut ,,Palma" un monument ciudat dar reprezentativ pentru spiritul drumarilor."
O alta legenda legata de aceste locuri o putem gasi si in legendele locale legate de "Legenda Pietrelor Muierilor", care se pot vedea doar trecând prin localităţile Solca sau Suceviţa, turiştii pot vizita Mănăstirea Suceviţa sau Pietrele Muierilor.
Aici, se află un grup de stânci semeţe, modelate în gresie, cu forme deosebite. Localnicii spun că în urmă cu câteva sute de ani Solca urma să fie atacată de tătari, iar bărbaţii s-au pregătit de luptă şi le-au ascuns pe femei printre stânci.
„Un grup de tătari le-a găsit pe femei. Până la urmă au fost învinşi, însă în luptă ar fi murit şi femei. De atunci, se spune că în noaptea de Sfântul Dumitru sufletele femeilor se întorc aici şi se aud ţipetele lor“, povesteşte Marian Cârdei, cunoscător al locului. Revenind din Solca spre Suceviţa şi ajungând în pasul Ciumârna, turiştii se pot opri la „Palma“, la 1.100 de metri altitudine.
     Monumentul ar fi fost ridicat în 1968, când a fost construit drumul dinspre Sadova, prin Câmpulung Moldovenesc, spre Rădăuţi. Se spune că două echipe de muncitori au început construcţia drumului din cele două direcţii în 1960, iar după opt ani, la finalizare s-au întâlnit în punctul cel mai înalt din obcină şi au bătut palma.
        Si, iata si cea de a treia varianta "oficiala"stiuta:

"Neaparat, in drumul dinspre Radauti spre Campulung tebuie sa ne oprim la pasul Palma (1100 metri) unde gasim sculptata o Palma in jurul careia se incolaceste soseaua. Aceasta sculptura are o istorie interesanta. In anii ‘60 a inceput constructia drumului dintre Sadova (lânga Câmpulung Modovenesc) si Rădăuţi, un drum deosebit de dificil de construit, astfel ca doua echipe de muncitori pornesc simultan din cele doua directii, pentru ca in 1968 cele doua echipe sa se întâlneasca în punctul cel mai înalt din acesta obcina si sa-si dea mâna pentru ca soseaua sa se încheie (mai exista un pas, Curmătura Boului de 1156 metri în Obcina Feredeu, pe acelasi drum). Astfel a aparut ,, Palma" un monument ciudat dar reprezentativ pentru spiritul drumarilor."

Ceea ce insa foarte putini dintre isi mai aduc aminte, sau mai stiu, dincolo de legende, este faptul ca acest monument i se datoreaza strict lui EMIL BODNARAS, ex ministru al apararii, in perioada in care acest monument a aparut! Tragi-comedia sortii a facut ca unul din adjunctii sai, de atunci, sa ramana cunoscut in istorie ca si PRESEDINTE, pe cand, de cel de al doilea... ION EREMIA ne mai aducem aminte, de el, doar din ziare:
    "Ion Eremia a fost ministru adjunct al Forţelor Armate pe vremea lui Gheorghiu-Dej. A făcut şase ani de închisoare în puşcăriile comuniste, între 1958 şi 1964.
Generalul deţinuse înainte multe funcţii importante între 1948 şi 1955 (deputat în Marea Adunare Naţională, şef al Direcţiei Propagandă şi Agitaţie din cadrul Direcţiei Generale de Propagandă a Armatei, şef al Casei Centrale a Armatei şi comandant al Academiei Militaro-Politice). A fost condamnat pentru „crimă de uneltire contra ordinei sociale".
Varianta familiei Eremia este că a pătimit pentru cartea „Gulliver în ţara minciunilor", al cărei manuscris a ajuns în mâinile securiştilor. Istoricul Marius Oprea spune însă că generalul Ion Eremia a fost închis pentru că uneltise împreună cu Serghei Nicolau, securist de frunte, om al Moscovei, pentru a-l debarca pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Aflând de trădare, Dej s-ar fi răzbunat pe Eremia, regizându-i procesul cu cartea. (www.adefarul.ro/Cine a fost generalul comunist despăgubit). Ca un facut al sortii acesta avea sa fie doar unul din marele lant de procese sonore ale acelei vremi.- Cazul „Eremia" nu a fost singurul în care un comunist este pus la zid de colegii săi de partid. Lista comuniştilor condamnaţi sau marginalizaţi de Partidul Muncitoresc Român sub acuzaţia de trădare este lungă. Câteva exemple:
- Lucreţiu Pătrăşcanu: executat în 1954
- Belu Zilber: arestat cu „lotul Pătrăşcanu". A fost condamnat la închisoare pe viaţă. În 1964 a fost eliberat.
- Ştefan Foriş: asasinat în 1946
- Ana Pauker: exclusă din partid în 1952
- Teohari Georgescu: exclus din partid în 1952
- Vasile Luca: condamnat la închisoare pe viaţă. Decedat în 1963 în închisoarea Aiud      Cert mai raman azi, doar  doua lucruri: la funeraliile lui BODNARAS au participat cuplul prezidential de atunci si ....
      PALMA de peste timp a unui GENERAL...  COMUNIST INSA!5 comentarii:

 1. DACA MAINE BODNARAS AR INVIA , CU SIGURANTA CA AR FACE SI PUMNUL! CA SA NU UITE DE PUMNUL LUI FLUTURAS CEL PDL LAS!... CA NU AM GASIT ALTA RIMA!

  RăspundețiȘtergere
 2. Conflictul e mai amplu... si greu de digerat si azi, chiar daca, atat Bodnaras ...dar mai ales Ceausescu nu mai exista!

  RăspundețiȘtergere
 3. Bine că se mai omorau intre ei :).

  RăspundețiȘtergere
 4. Ciudat dar adevarat! Asa a fost istoria... sper doar a nu se repeta!

  RăspundețiȘtergere