vineri, 25 ianuarie 2013

INCREDIBIL... DAR ADEVARAT: EXISTA FOTBAL IN ARDEAL, INCA DE PE VREMEA LUI MIHAI VITEAZUL!

  SA NE REAMINTIM CE STIM DESPRE MIHAI VITEAZUL?
 "În acest context, Mihai Viteazul este, după tatăl său, urmaş al împăraţilor bizantini. „Este de reţinut că Ioan Cantacuzino a fost împărat al Bizanţului între anii 1347-1358. De asemenea, Matei Cantacuzino a fost co-împărat în perioada 1355-1357”

SI CRED CA AM PUTEA CONTINUA LA INFINIT.... DACA , LA FEL DE SINCER, NE-AM INTREBA:





  • CE NU STIM DESPRE TIMPUL LUI MIHAI...VITEAZUL?                                                    Este uimitor, dar pare sa fie adevarat.Iar subsemnatul a descoperit toate acestea intr-un articol de saptamana trecuta , in editia print a cotidianului "GAZETA SPORTURILOR". Astfel sub titlul:  "Fotbal în Ardeal de pe vremea lui Mihai Viteazul" ne este sugerata aceasta ipoteza soc.Un document istoric demonstrează că primul meci de fotbal s-a jucat pe teritoriul României în secolul XVI, la Alba Iulia. Documente istorice analizate recent arată că, purtat de mercenarii italieni peste tot pe unde luptau prin Europa, din Polonia pînă la sud de Dunăre, fotbalul se juca deja de cîţiva ani în Alba Iulia în momentul în care Mihai Viteazul şi-a făcut intrarea grandioasă în cetate, devenind stăpîn al Ardealului.  
  • Atunci i se spunea "CALCIO FIORENTINO" 
 Azi i se pune "calcio storico", si este considerat stramosul jocului patentat de catre britanici.Era mai curand un sport dur, facut dupa principiul lui Bumbescu, de odinioara: "nu trece nici mingea, dar nici adversarul".
 Cel putin asa pare sa fi ramas in storie acel CALCIO MEDIEVAL si care era jucat de tinerii aristocrati din Italia, inainte de 1600. Insa, documente recente au aratat ca, purtat de catre italienii mercenari peste tot pe unde luptau in Europa.
Iata de ce bazandu-se pe aceste documente se crede ca, fotbalul se juca deja de ceva ani, in Alba Iulia, in momentul in care MIHAI VITEAZUL  si-a facut intrarea in cetate. Conform istoricului Florin Ardelean, acesti mercenari italieni condusi de catre Gasparo Turloni faceau inainte de 1600 reclama acestui joc, chiar la curtea princiara de la Alba Iulia.Acolo s-ar gasi o scrisoare trimisa pe la 1595, din Alba Iulia, catre Marele Duce al Toscaniei, de catre un oarecare Giovan Pietro Giordano. 


  • Ce insemna CALCIO STORICO? 
   Desi unanim considerat o forma timpurie a fotbalului de azi, jocul isi avea originile in Italia secolului al XVI-LEA, iar leaganul este considerat a fi PIAZZA SANTA CROCE, din Florenta. Primele reguli oficiale ale jocului sunt publicate pe la 1580; si consta in confruntarea a doua echipe de 27 de oameni, si in care se foloseau atat picioarele, cat si mainile.Terenul era o groapa cu nisip, iar asa zisele porti erau doua fante inguste, pe unde ar fi trebuit sa treaca mingea.Mai exista si un arbitru principal, sase tusieri si un judecator de camp; iar jocul ar fi durat 50de minute.
  • Filiera era de sorginte catolica
    Acel Giovan Pietro isi anunta sosirea la Alba Iulia alaturi de un grup de 16 cavaleri, condusi de un oarecare Turloni si care avea sa se alature lui Sigismund Bathory. Acelasi text mai face precizarea ca alaturi de "signor" Gasparo Turloni aveau sa mai fie 16 oameni foarte bine inarmati si care urmau sa se intalneasca numaidecat cu Alteta Sa Sigismund Bathory. Desi aparent fara importanta aceasta informatie este cu atat mai interesanta, cu cat dovedeste ca acest joc cu mingea era deja cunoscut la curtea princiara de la Alba Iulia. Dar iata ce spune despre acest lucru istoricul Florin Ardelean: 
 "Intrarea in razboi a Transilvaniei a prilejuit sosirea a numerosi mercenari straini".
 Este deja stiut faptul ca Sigismund Bathory era catolic si cu o dovedita afinitate pentru cultura italiana; poate si de aceea acesta si-a intampinat oaspetii din Toscana si le-a fi organizat pana si traditionalul lor meci de "calcio". Iar asta, cu doar doua zile inainte de a-i arunca de lupta.


Un comentariu: