sâmbătă, 11 mai 2013

O PUI... ROMPUY!... UN MIC, UN MIC... MANDATUL MEU PENTRU (NI)MIC

 Fratilor, cumnatilor, cred ca traiam degeaba si nu stiam inca, ca:"UE vrea sa ne lase (mai nou) fara mititei". 
Pai daca nu ma credeti, iata ce am gasit: 
   Uniunea Europeană a pus gând rău micilor românești și vrea să îi interzică de la 1 iunie, întrucât în rețeta de fabricație se folosesc carbonații de sodiu.

Europenii nici mici nu ne mai lasă să mâncăm pe motiv că sunt toxici datorită carbonaților de sodiu utilizați în reteța de fabricație. Deși acest preparat din carne este consumat de români de zeci de ani, acum oamenii de știință europeni au constatat că micii nu mai sunt buni de consum. O directivă europeană prevede ca de la 1 iunie, producţia de mititei făcuţi după reţeta actuală ar trebui interzisă. Această directivă interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant. Aceşti aditivi alimentari sunt folosiţi în reţeta de preparare a micilor românești. Anual, piața micilor din România însumează circa 50 milioane de euro.
Speriat nevoie mare de reactia  concetatenilor sai, "nea" Victor Viorel, de la Palatul Victoria sare de zor, in apararea acestora, adica a lui "nea Iordache" ... autohtonul si ii spune "verde in fata" lui Rompuy ca s-ar putea sa "se ia de farfuria acestuia" daca mai spune romanilor cum, dar mai ales  ce sa manance....si, deci, da si el o "bula victoriana".


In care, se spune ca : "Cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României".
Deși oficialii guvernamentali spun că măsura impusă de UE ar viza micii produși industrial, și că nu ar fi motive de îngrijorare, cea mai mare parte a micilor sunt produși în acest sistem.

Ca să nu își pună toată țara în cap, mare consumatoare de mici, Guvernul Ponta vrea să bage acest preparat în categoria produselor tradiționale românești.
Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat guvernamental. Reprezentanţii Guvernului României la Bruxelles vor face demersuri ca produsul “mititei” să fie introdus alături de Burger şi cârnatul spaniol chorizo în categoria produselor tradiţionale, astfel că “micii” produşi după reţeta actuală nu vor fi interzişi.


Acum, la final, am pastrat special pentru dumneavoastra, dragii mei cititori, dar si pentru ei... cei care ma (re)citesc, si o scurta  "istorie a  micilor"
Se pare ca, istoria mititeilor a inceput la restaurantul "La Iordache", din Str. Covaci nr. 3, iar nasul lor, adica cel care le-a dat numele de mici, a fost umoristul N.T. Orasanu.
Sfarsit de secol al XIX-lea - primele decenii ale secolului al XX-lea... Restaurantul Iordache, supranumit  si "La o idee", Strada Covaci nr. 3, aflata in centrul istoric al Capitalei. Cladirea exista si acum. Pana mai ieri era un magazin cu mobila de lux al Consignatiei. Cine n-a auzit in acea vreme de acest local? Scriitori, politicieni, diplomati, militari, ziaristi, artisti - gourmet, gurmand si gourmandise (pre romaneste - lacom sau mancau) ai Bucurestilor i-au trecut pragul. Se spune ca si-ar fi capatat o faima mai mare din ziua in care hatrul poet si gazetar N.T. Orasanu, intr-un moment de inspiratie umoristo-gastronomi ca, i-a alcatuit un meniu original, botezand in stilul sau mucalit preparate, bauturi etc. Nepretuitul memorialist C. Bacalbasa a consemnat lista de bucate à la Orasanu: Painea - o abundenta, Gheata - crema de Siberia, Scobitoarea - o baioneta, Tacamul - un regulament, tuica - o idee, Socoteala - protocolul, Carnati mici - mititei, Carnati mari - patricieni, Ardeiul rosu - o torpila, Varza acra - originara de la Belgrad, Sticluta de vin de 1/4 - o pricina, Ocaua de vin si borviz la racoritoare - o baterie, Apa - o naturala, Pahare pentru vin - semiplutoane, Cafea turceasca - un taifas. Tot aici, "La Iordache", se carcoteste ca a inceput si istoria mititeilor. 
Cum s-a intamplat? Intr-una din seri, cand consumul "infometatilor" a facut ravagii, se terminase rezerva de mate pentru carnati. Hazosul ziarist ii numea patricieni. In fata acestei situatii neprevazute, patronului Iordache i-a venit inspiratia sa friga "patricienii" pe gratar fara invelis, dar intr-o forma mai mica. La tocatura, insa, Iordache a mai adaugat cateva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat si putin salpetru. Din acea seara, ei au devenit specialitatea casei, primind denumirea de "mici", "botezatorul" lor fiind Orasanu. Sa reamintim si alte bunatati care se aflau in meniul "casei": tuzlamaua, sarmalele cu mamaliguta, paceaua (mancare cu carne de picioare de bou sau berbec, cu sos de otet cu ou), varza cu carne, ghiveciul macelaresc, gratarul, stropite din belsug cu vestitul vin de Dragasani. Bineinteles, picantele si gustoasele bucate erau digerate mai bine si datorita maiestriei renumitilor lautari ai vremii: Cristache Ciolac, Nicolae Buica, Lica Stefanescu, Alexandru Leon, Jean Marcu, Fanica Luca, Ionescu Gaina si altii.
  
 Numai ca, ieri "agatam" europeanul la "nea Iordache", pe cand de maine, daca nu suntem atenti, ii putem invita la un mic, pe Rompuy si ai lui ... taman  la "CATEAUA LESINATA".

Un comentariu:

  1. "Telenoveaua" asta cu micul... este buna si de "Masterchef"! Dar si de emisiunea "Europenii spun lucruri trasnite"! Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere