Pai daca nu ma credeti, iata ce am gasit:
Uniunea Europeană a pus gând rău micilor românești și vrea să îi interzică de la 1 iunie, întrucât în rețeta de fabricație se folosesc carbonații de sodiu.
Europenii nici mici nu ne mai lasă să mâncăm pe motiv că sunt toxici 
datorită carbonaților de sodiu utilizați în reteța de fabricație. Deși 
acest preparat din carne este consumat de români de zeci de ani, acum 
oamenii de știință europeni au constatat că micii nu mai sunt buni de 
consum. O directivă europeană prevede ca de la 1 iunie, 
producţia de mititei făcuţi după reţeta actuală ar trebui interzisă. 
Această directivă interzice folosirea în compoziţia produselor de carne 
procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui 
antioxidant. Aceşti aditivi alimentari sunt folosiţi în reţeta de 
preparare a micilor românești. Anual, piața micilor din România însumează circa 50 milioane de euro.
Speriat nevoie mare de reactia  concetatenilor sai, "nea" Victor Viorel, de la Palatul Victoria sare de zor, in apararea acestora, adica a lui "nea Iordache" ... autohtonul si ii spune "verde in fata" lui Rompuy ca s-ar putea sa "se ia de farfuria acestuia" daca mai spune romanilor cum, dar mai ales  ce sa manance....si, deci, da si el o "bula victoriana".
In care, se spune ca : "Cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în 
cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va 
transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca 
reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor 
tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile 
necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale 
şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, 
reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii 
industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate 
măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul 
României".
Deși oficialii guvernamentali spun că măsura impusă 
de UE ar viza micii produși industrial, și că nu ar fi motive de 
îngrijorare, cea mai mare parte a micilor sunt produși în acest sistem.
Ca să nu își pună toată țara în cap, mare 
consumatoare de mici, Guvernul Ponta vrea să bage acest preparat în 
categoria produselor tradiționale românești.
”Reprezentanţii Guvernului vor face toate 
demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor 
tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie 
luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de 
reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române 
vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe 
teritoriul României”, se arată într-un comunicat guvernamental. Reprezentanţii Guvernului României la Bruxelles vor 
face demersuri ca produsul “mititei” să fie introdus alături de Burger 
şi cârnatul spaniol chorizo în categoria produselor tradiţionale, astfel
 că “micii” produşi după reţeta actuală nu vor fi interzişi.
Acum, la final, am pastrat special pentru dumneavoastra, dragii mei cititori, dar si pentru ei... cei care ma (re)citesc, si o scurta  "istorie a  micilor"
Se pare ca, istoria 
mititeilor a inceput la restaurantul "La Iordache", din Str. Covaci nr. 3,
 iar nasul lor, adica cel care le-a dat numele de mici, a fost 
umoristul N.T. Orasanu.
Cum s-a 
intamplat? Intr-una din seri, cand consumul "infometatilor" a facut 
ravagii, se terminase rezerva de mate pentru carnati. Hazosul ziarist ii
 numea patricieni. In fata acestei situatii neprevazute, patronului 
Iordache i-a venit inspiratia sa friga "patricienii" pe gratar fara 
invelis, dar intr-o forma mai mica. La tocatura, insa, Iordache a mai 
adaugat cateva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat si putin 
salpetru. Din acea seara, ei au devenit specialitatea casei, primind 
denumirea de "mici", "botezatorul" lor fiind Orasanu. Sa reamintim si 
alte bunatati care se aflau in meniul "casei": tuzlamaua, sarmalele cu 
mamaliguta, paceaua (mancare cu carne de picioare de bou sau berbec, cu 
sos de otet cu ou), varza cu carne, ghiveciul macelaresc, gratarul, 
stropite din belsug cu vestitul vin de Dragasani. Bineinteles, picantele
 si gustoasele bucate erau digerate mai bine si datorita maiestriei 
renumitilor lautari ai vremii: Cristache Ciolac, Nicolae Buica, Lica 
Stefanescu, Alexandru Leon, Jean Marcu, Fanica Luca, Ionescu Gaina si 
altii.
Numai ca, ieri "agatam" europeanul la "nea Iordache", pe cand de maine, daca nu suntem atenti, ii putem invita la un mic, pe Rompuy si ai lui ... taman la "CATEAUA LESINATA".

"Telenoveaua" asta cu micul... este buna si de "Masterchef"! Dar si de emisiunea "Europenii spun lucruri trasnite"! Nu crezi?
RăspundețiȘtergere