Pai daca nu ma credeti, iata ce am gasit:
Uniunea Europeană a pus gând rău micilor românești și vrea să îi interzică de la 1 iunie, întrucât în rețeta de fabricație se folosesc carbonații de sodiu.
Europenii nici mici nu ne mai lasă să mâncăm pe motiv că sunt toxici
datorită carbonaților de sodiu utilizați în reteța de fabricație. Deși
acest preparat din carne este consumat de români de zeci de ani, acum
oamenii de știință europeni au constatat că micii nu mai sunt buni de
consum. O directivă europeană prevede ca de la 1 iunie,
producţia de mititei făcuţi după reţeta actuală ar trebui interzisă.
Această directivă interzice folosirea în compoziţia produselor de carne
procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui
antioxidant. Aceşti aditivi alimentari sunt folosiţi în reţeta de
preparare a micilor românești. Anual, piața micilor din România însumează circa 50 milioane de euro.
Speriat nevoie mare de reactia concetatenilor sai, "nea" Victor Viorel, de la Palatul Victoria sare de zor, in apararea acestora, adica a lui "nea Iordache" ... autohtonul si ii spune "verde in fata" lui Rompuy ca s-ar putea sa "se ia de farfuria acestuia" daca mai spune romanilor cum, dar mai ales ce sa manance....si, deci, da si el o "bula victoriana".

Deși oficialii guvernamentali spun că măsura impusă
de UE ar viza micii produși industrial, și că nu ar fi motive de
îngrijorare, cea mai mare parte a micilor sunt produși în acest sistem.
Ca să nu își pună toată țara în cap, mare
consumatoare de mici, Guvernul Ponta vrea să bage acest preparat în
categoria produselor tradiționale românești.
”Reprezentanţii Guvernului vor face toate
demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor
tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie
luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de
reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române
vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe
teritoriul României”, se arată într-un comunicat guvernamental. Reprezentanţii Guvernului României la Bruxelles vor
face demersuri ca produsul “mititei” să fie introdus alături de Burger
şi cârnatul spaniol chorizo în categoria produselor tradiţionale, astfel
că “micii” produşi după reţeta actuală nu vor fi interzişi.

Se pare ca, istoria
mititeilor a inceput la restaurantul "La Iordache", din Str. Covaci nr. 3,
iar nasul lor, adica cel care le-a dat numele de mici, a fost
umoristul N.T. Orasanu.
Cum s-a
intamplat? Intr-una din seri, cand consumul "infometatilor" a facut
ravagii, se terminase rezerva de mate pentru carnati. Hazosul ziarist ii
numea patricieni. In fata acestei situatii neprevazute, patronului
Iordache i-a venit inspiratia sa friga "patricienii" pe gratar fara
invelis, dar intr-o forma mai mica. La tocatura, insa, Iordache a mai
adaugat cateva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat si putin
salpetru. Din acea seara, ei au devenit specialitatea casei, primind
denumirea de "mici", "botezatorul" lor fiind Orasanu. Sa reamintim si
alte bunatati care se aflau in meniul "casei": tuzlamaua, sarmalele cu
mamaliguta, paceaua (mancare cu carne de picioare de bou sau berbec, cu
sos de otet cu ou), varza cu carne, ghiveciul macelaresc, gratarul,
stropite din belsug cu vestitul vin de Dragasani. Bineinteles, picantele
si gustoasele bucate erau digerate mai bine si datorita maiestriei
renumitilor lautari ai vremii: Cristache Ciolac, Nicolae Buica, Lica
Stefanescu, Alexandru Leon, Jean Marcu, Fanica Luca, Ionescu Gaina si
altii.
Numai ca, ieri "agatam" europeanul la "nea Iordache", pe cand de maine, daca nu suntem atenti, ii putem invita la un mic, pe Rompuy si ai lui ... taman la "CATEAUA LESINATA".
"Telenoveaua" asta cu micul... este buna si de "Masterchef"! Dar si de emisiunea "Europenii spun lucruri trasnite"! Nu crezi?
RăspundețiȘtergere