miercuri, 20 iulie 2016

O TURA CU MASINA... PRINTR-UN COLT DE ROMANIE NESTIUTA


POVESTEA CARE URMEAZA A O "CETI" S-A NASCUT MAI MULT DIN CURIOZITATEA ORASANULUI "NAIMIT" DE LEGENDELE ISCATE IN JURUL VARFULUI RARAU SI A CEEA CE OAMENII LOCULUI NUMESC "PIETRELE DOAMNEI"! S-A INTAMPLAT INTR-O FOARTE CALDUROASA DUPA AMIAZA  DE VARA... SI TOTUL A TINUT MAI MULT DE UN CIUDAT, SI INEXPLICABIL AMALGAM, URZIT PE O POJGHITA DE FATALITATE A DESTINULUI! SI IATA CE A IESIT...

Dar, mai intai haideti sa va explic cum sta treaba cu drumul... pe care sunteti nevoiti a-l face, pana sa ajungeti in LUMEA LEGENDELOR spuse ... de noul ZAMOLXE, intruchipat de chipul daltuit parca in piatra muntelui, a  lui Nanu... un fel de "AVOCAT" al acelor munti. 
  • Haideti sa recunoastem sincer:  "Cum vă sună, deci, o tură cu mașina, și nițel pe lângă ea, printr-un colț de Românie nepopular?"
În județul Suceava, două drumuri județene se unesc pentru a oferi turistului avid de peisaje senzaționale și aer curat de munte accesibilitatea de a fi la înălțime, între două masive montane - Rarău și Giumalău. DJ 175 A pornește din satul Chiril și când ajunge în creștet de munte, iaca se întâlnește cu DJ 175 B, care și el s-a chinuit să se cațere până aici, venind dinspre Pojorâta. Împreună formează șoseaua TransRarău, încă nu foarte cunoscută plimbăreților obișnuiți cu TransFagarasanul si TransAlpina, motiv de mare bucurie pentru turistul ocazional, care se poate bucura încă de liniște, peisaj dulce și momente de relaxare la firul ierbii, netulburat de zumzete iscate de boxele mașinilor. Probabil, principala voastră curiozitate legată de TransRarău este starea efectivă a drumului. Vă lămuresc imediat, pentru a ne putea concentra apoi la peisaj și să privim mai puțin în jos. 
Cel mai bun segment de drum se desfășoară între Pojorâta (aflată la 10 km de Câmpulung Moldovenesc) și bifurcația din vârf de munte, unde un drum o ia spre Cabana Rarău, iar celălalt continuă spre Chiril. Adică efectiv DJ 175 B, dat în folosință în 2012. Este o șosea ca-n palmă care nu pune probleme niciunei mașini, de pe care puteți porni pe un traseu de 3 ore până pe vârful Giumalău (1857 m), adică pe namila asta de munte. Vă asigur că traseul este frumos și merită, o să-l fac și eu cândva, visez la el Bun... dacă am lămurit acest prim aspect foarte important, ce ne rămâne de făcut? Să ne bucurăm de ce ne oferă TransRarăul. Vă sfătuiesc să-i alocați cel puțin o zi, să nu vă grăbiți străbătându-l, să-l savurați din plin. Puteți lua exemplul meu sau puteți face cu totul altceva, dar promiteți-mi că îl veți lăsa așa cum v-ați dori să-l revedeți cândva: curat, frumos, liniștit.Ca reper, o Dacia Logan s-a descurcat excelent! 
Urmatoarea postare este un interviu "INEDIT" despre legende, istorie si intamplari adevarate... depanate de NANU... avocatul modern al Pietrelor Doamnei...Sa nu uit, toate povestile spuse de acesta s-au facut la o degustare de cas, uitat parca din vremea dacilor, dar si la o inghititura de licoare magica, numita aleatoriu... tuica. Toate acestea fiind  asezonate, din belsug, cu fel de CURRY neaos stramaosesc. Dar  a carei reteta parea stiuta, numai de NANU ! Deci nu uitati a ma citi in zilele urmatoare; si asta: "FIINDCA NICI NU STITI CE PIERDETI!!!"

10 comentarii:

  1. Interesanta, bine creionata si foarte olfactiva descrierea ta! Sper la cat mai multe dintre acestea... sunt curios cum va "suna" continuarea!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb și felicitări pentru tot ce ați realizat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ca nu au descoperit romanii si locurile astea, ca, altfel, nu mai ar fi deloc liniste pe acolo. Pare ceva de vis pe acolo. De vazut si admirat peisajul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da chiar simpatica 'punerea" ta in pagina! Sunt tare curioasa ce va urma! Oare va (mai) urma?!

    RăspundețiȘtergere
  5. O groapă de gunoi, fie ea și ecologică, lipsea din peisajul ăsta superb ca să nu uităm că e România

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa tara mai avem! Cu asemenea privelisti ar trebui sa ne laudam. Pacat ca nu stim sa avem grija de ele! Cat despre calatorie... Banuiesc ca a fost una placuta. Sper sa o pot face si eu candva!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe "conu" Nanu toata lumea il stie pe aci, prin Campulung! Este o mare figura, un bun povestitor, un om de "saga", sau gluma... Abia astept sa vad daca iti da un interviu!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Acolo, unde faci tu trimitere e un peisaj de basm, oameni putini, dar tare primitori! Cat priveste pe domnul Ilisei acesta este o mica enciclopedie"ambulanta" despre ducatul de Campulung! Apropos stisi ca, in timpul habsburgilor, daca memoria nu-mi joaca vreo farsa, Campulung avea autonomie fiind un ducat al imperiului!Ehe ar fi multe spus, de povestit, dar si de vazut.Ma bucur ca, macar asa putem sti, iar pentru cei care deja cunosc, putem a ne aduce aminte de astfel de frumuseti.Plus ca,acolo este unul din spatiile energetice cele mai curate! Unii zic ca ar fi cel mai curat... Oricum felicitari Herr Luca, de aici, din Dresda, si la cat mai multe astfel de "crampeie"!Pentru noi, cei plecati in bejanie, astfel de aduceri aminte ne fac bine...Danke, sau daca preferi, mai simplu: MULTUMESC...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am sa incep direct, mai Luca; da "pastila" ar fi tare buna daca nu s-ar opri doar aici cu "depanatul" ! De ce scriu asta? Simplu, pentru ca la doi pasi, cum se ma zice-n popor, intre Pojorata si Mestecanis "troneaza" o mare groapa de gunoi; care daca va fi data-n exploatare adio turisti, adio frumuseti... si nu numai! Daca vrei sa faci ceva bun uite iti pot da eu adresa de contact a lui Aristide Maxim, sau a domnului Cosmaciuc, ala de se pune de-a curmezisul..si sa-ti ofere ei si mai multe explicatii despre ce, dar mai ales cum... pe acolo! Prin zona aceea!!! In rest, sa ma scuzi, dar sa auzim numai de bine, atat cat astia ne-or mai lasa! Sara buna....

    RăspundețiȘtergere
  10. CA TOT AI POMENIT DE GROAPA... ESTE TOTUL SUPER TARE ACOLO.DUPA PATRU ANI DE TACERE, IN CARE SPUNEA CA:"GROAPA AJUTA SI NU NUMAI", IATA CA EX-UL DE JUDETEANA, NECHIFOR A DECLARATA IERI, NU MAI DEPARTE CA:" decizia de a construi o groapă de gunoi pe Mestecăniş, în comuna Pojorâta, „în vârf de munte” a fost cea mai proastă decizie luată vreodată în judeţul Suceava. " Mai multe poti gasi la acest link: https://svnews.ro/nechifor-considera-ca-decizia-amplasarii-gropii-de-gunoi-pe-mestecanis-a-fost-cea-mai-proasta-decizie-luata-vreodata-in-judet/77016/... ce mai, s-a mutat CARACALUL in Bucovina!?

    RăspundețiȘtergere