sâmbătă, 21 mai 2011

HIJAB-UL...VALUL IGNORANTEI... DIN NOI... TOTI
AZI, INTRE DOUA INJECTII SI DOUA TELEFOANE AM REUSIT SA CITESC DESPRE HIJAB, UN ARTICOL INTERESANT SCRIS DE LEYLA AHMED, UN ARTICOL INTITULAT: "OARE AM INTELES COMPLET GRESIT HIJABUL?"

ACEASTA INCEPEA CU UN MIC REMEMBER FOARTE INTERESANT:

"IN 1955, ALBERT HOURANI, ISTORICUL DE LA OXFORD SI AUTORUL BESTSELLER-ULUI 'A HISTORY OF THE ARAB PEOPLE'... A PUBLICAT UN SCURT ARTICOL INTITULAT 'VALUL PE CALE DE DISPARITIE: O PROVOCARE LA ADRESA VECHII ORDINI' SI IN CARE SUBLINIA CA ACOPERIREA CU VALUL ERA O PRACTICA CE DISPAREA, CU REPEZICIUNE, IN MAJORITATEA SOCIETATILOR ARABE"

DAR, ACEEASI AUTOARE IN 1998, IN PLINA AMERICA, LA CAMBRIDGE A FOST SOCATA DE O MULTIME DE FEMEI, CARE PURTAU HIJABUL. DE CE ASA?

"PRIN ANII '90 REALITATEA DE PRIN 1955 S-A SCHIMBAT. ISLAMUL S-A SCHIMBAT SI A CAPATAT, IN PREZENT, O INFLUENTA PUTERNICA.

UNA DINTRE ACESTEA A RECUNOSCUT CA:

"IL PORT DIN ACELASI MOTIV, PENTRU CARE PRIETENUL MEU, EVREU POARTA YARMULKA".

O ALTA A RECUNOSCUT CA:

"SPER CA HIJABUL MEU SA ATRAGA ATENTIA ALTOR FEMEI ASUPRA MESAJELOR SEXISTE ALE SOCIETATII PRIVIND TRUPUL SI VESMANTUL ACESTORA."

PENTRU CINE NU A DORIT SA STUDIEZE DESPRE ACEST VAL... MAI TREBUIE SPUS CA, HIJABUL ERA SI O MODALITATE DE RESPINGERE A STEREOTIPURILOR NEGATIVE SI DE AFIRMARE A MANDRIEI DE A FI MUSULMAN, IN FATA PREJUDECATILOR.

ACEASTA AR FI ISTORIA ACESTUI VAL; DAR AM OBSERVAT CA EXISTA SI ALTE SIMILITUDINI IN VIATA DE ZI CU ZI. LA NOI, LA ROMANI, FEMEILE AU UITAT SA-SI APERE FRUMUSETEA INTERIOARA, AU DENATURAT-O DEMULT PE CEA EXTERIOARA...

IAR VALUL DE PROTECTIE... NU MAI EXISTA DEMULT. URMAREA?.... AZI, LA ALEGERILE DIN BAROUL BUCURESTI... AM OBSERVAT CUM IPOCRIZIA, DECRIPTITUDINEA SI FALSITATEA AU LUAT LOCUL BUNULUI SIMT SI AL CURAJULUI... DAR SI CUM UNII DINTRE NOI, NUMITI BARBATI AU REUSIT SA INLOCUIASCA VALUL BUNULUI SIMT, CU O ZDREANTA NEFERICITA DIN CARACTERUL LOR... CHIPURILE MORAL...


NU LE VOI DA NUMELE, DAR FAPTUL CA ACEA NEFERICITA CARE-SI SPUNE AVOCATA... REUSESTE SA-L IMBROBODEASCA PE "CARPA" ACEEA... CARUIA EL, CA SA NU-I DEA BANII NORMALI CARE I SE CUVIN... PREFERA SA O PROSTEASCA CU O CAFEA, SAU CU UN "PLATOU DE MANCARE AL SARACILOR"... SI SA O PROSTEASCA CA NU SE TIN ALEGERILE... DAR CULMEA CA ACESTEA, AZI S-AU TINUT!

IAR CEI DOI... SE MERITA UNUL PE ALTUL, DAR PROSTESC PE ALTII, CARE VIN LA EI...IN CAUTARE DE DREPTATE. CA, MAI APOI, PLIN DE REFULARI INTERIOARE CEI DOI SA REFULEZE: EXACT CA DOUA WC-URI URAT MIROSITOARE!
IAR EXEMPLARE CA ACESTIA MIMEAZA ACTUL JUSTITIEI! SI, ATUNCI... NORMAL CA:
JUSTITIA NU MAI POATE FI OARBA... CI, DOAR OABLA... ADICA, CHIOARA!

IATA DE CE, INCLIN SA CRED CA ACEST VAL ISLAMIC, ADESEA UITAT DE NOI... ASA ZISII CRESTINI... A INCEPUT SA-MI PARA TOT MAI MULT UN VAL... DE PROTECTIE IGNORAT, SI DEMITIZAT.

DAR, CARE SERVESTE ADESEA SI LA UN INDEMN:

DE DREPTATE... SI DE RESPECTARE A DREPTURILOR... CELOR MULTI

Un comentariu: