sâmbătă, 26 noiembrie 2011

FENECHIU VS FENECHIU

   Sau, pentru cine inca nu a aflat... avocatul Fenechiu, contra ziaristului de mare talent, de la inceputul anilor 90, acelasi Fenechiu!
  Interviul pe care il veti citi, mai jos este o noua " exclusivitate marca MUGETUL-CARPATILOR-ONLINE  si in care veti intelege, cu totii, cu siguranta, din cuvintele avocatului Fenechiu ca, pentru jurnalistii romani, sintagma: "DNA-ul nu sta la coada..”, este perfect reala. Asa cum, odinioara stia si jurnalistul si colegul nostru Daniel Fenechiu ... Deci, sa-i dam drumul...
Pe avocatul Daniel Fenechiu, il prinzi azi, mult mai greu decat o faceai in trecut, cand era jurnalist. Pentru cine nu stie inca, ori poate ca a uitat, ultima sa "iubire jurnalistica" s-a numit "Ochiul Soacrei". Azi, valul sortii il face sa apere "cuvantul liber" si"ideea necenzurata", din postura de avocat.
Simti nevoia sa vorbesti, sa urli, sau sa "mugesti", cand ceva nu iti merge?

 DF: Cand eram foarte tanar, aveam  uneori asemenea porniri, ca mai tot omul ... Dar, nu le-am dat curs pentru ca am realizat foarte repede ca asemenea manifestari nu genereaza efecte pozitive. Cand ceva nu merge trebuie sa cauti alte solutii ...

 Ai fost unul dintre "actorii principali" a doua cazuri de presa: Doru Iuga si Mihai Ghezea. Au ceva in comun aceste cazuri?

 DF: Au multe lucruri in comun cele doua cazuri. Ambii inculpati sunt ziaristi, ambii sunt incomozi si amandoi sunt legati de Dan Diaconescu. Iuga este directorul de programe al OTV iar Ghezea este proprietarul si directorul ziarului Atac, dar anterior a lucrat la OTV. In plus, fiecare dintre ei este distribuit intr-un rol secundar in cele doua dosare pe care DNA i le-a fabricat lui Dan Diaconescu.

 Candva ai fost si tu in presa...azi esti doar avocat.Crezi ca s-a schimbat ceva , de atunci si pana azi, in sintagma:"LIBERTATEA PRESEI"?

DF: Cu siguranta da. Pe vremurile alea, libertatea presei era restransa prin lipsa mijloacelor. Astazi este restrictionata tocmai prin multitudinea mijloacelor... Atunci, deseori nu puteai scrie pentru ca nu aveai acces nici macar la informatia publica. Astazi, din pacate, multe informatii nu pot fi prezentate opiniei publice din motive ce tin de interese... Ale patronilor din presa, ale sponsorilor si finantatorilor, ale politicienilor, ale grupurilor de interese... si enumerarea ar putea continua.
 Iuga este vinovat; dar Ghezea?
DF: Intrebarea dvs. contine o afirmatie gresita si o intrebare. O sa incep cu afirmatia „Iuga este vinovat”. Desi la inceputul anchetei, toata presa romaneasca l-a considerat pe Iuga vinovat de pedofilie, in timp marea majortate a jurnalistilor onesti au realizat ca este vorba de o facatura. Singura vina a lui Iuga este aceea ca este homosexual, dar homosexualitatea a fost dezincriminata ca infractiune de ani multi. In dosarul lui Iuga nu exista nici o proba care sa conduca spre ideea ca acesta ar fi savarsit vreo infractiune. Veti vedea, in curand sper, o solutie de achitare a lui Doru Iuga si apoi o actiune a acestuia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Relativ la Mihai Ghezea, faptul ca procurorul care a efectuat urmarirea penala a refuzat sa puna in miscare actiunea penala si sa formuleze propunerea de arestare preventiva, spune multe despre probele anchetei si despre vinovatia lui Ghezea, in lumina probelor existente la dosar. Imprejurarea ca Prim-Procurorul Parchetului de pe Langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a inteles sa aiba un alt punct de vedere, din fericire neimpartasit de judecatori – care au respins propunerea de arestare preventiva, trebuie analizata si din perspectiva anchetelor jurnalistice publicate de Ghezea relativ la activitatea acestui procuror... Oricum ancheta este abia la inceput...


Crezi ca este necesara, sau necesar, vreun mesaj de neagresiune, intre mass-media si acele cercuri oculte, dar atat de influente, in Romania de azi?
DF: Cred ca sunt imposibile asemenea pacte. Acele cercuri oculte de care vorbesti tu, nu au nevoie de pacte de neagresiune cu massmedia ... Ele au nevoie de o presa supusa, de o presa a influentelor, de o presa care le face jocurile... O presa, care din pacate, exista... 
 Ochiul Soacrei ... iti mai spune ceva? Romania de azi  apartine unui ochi al soacrei, sau unuia "reptilian", de culoare, mai mult sau mai putin albastra?

DF: Ochiul Soacrei a fost ultima publicatie la care am lucrat... Ultima iubire din presa. Romania de azi? Greu de spus ... Intradevar sunt multi ochi. Vechiul ochi si timpan redenumit in mai multe variante si ochii nostri multi, dar care fie nu vad bine, fie vad dar nu inteleg ce vad, fie vad si inteleg, dar nu fac nimic... Oricum, nu stam rau cu vizibilitatea.

Un comentariu: