marți, 14 februarie 2012

CERCETAREA ROMANEASCA SI PAUPERIZAREA IMPUSA

AZI AM SA VA OFER EPISODUL 2

    CERCETAREA ROMANEASCA SI PAUPERIZAREA IMPUSA

  ROLUL PRINCIPAL: RADU MINEA -LIDERUL SINDICALISTILOR DIN CERCETARE SI PROIECTARE
  ROL SECUNDAR: STATUL ROMAN PRIN GUVERNANTII SAI SI DIFERITE INSTITUTII BANCARE SI ONG-URI

   Radu Minea: " Deturnarea fondurilor pentru cercetarea ştiinţifică românească este patronată de Funeriu, Cipariu, iar mai nou, pentru fondurile europene au apărut d-na Barbu şi dl Orban"

    Săptămâna trecută, sub patronajul guvernului roman, dar şi al Uniunii Europene a avut loc “Lansarea la nivel naţional al procesului de programare a fondurilor europene destinate unei dezvoltări inteligente, incluzive şi durabile 2014-2020″. În limbajul normal, întreaga denumire pompoasă ar însemna cam cât ar da Uniunea Europeană, României în perioada 2014-2020,pentru programe pe domenii, cu un domeniu prioritar- domeniul Cercetării Ştiinţifice-Dezvoltării Tehnologice. Dar, aşa cum veţi vedea din rândurile următoare, totul pare a nu fi decât praf în ochii romanilor sau aşa cum ne declară liderul Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare şi Proiectare din România, Radu Minea…
     ”cercetarea ştiinţifică românească este paravanul în spatele căruia guvernanţii deturnează fondurile europene către clientela universitară şi nu numai ”    În popor se mai spune că “încurcate sunt căile Domnului”, dar atunci când în joc sunt şi bani atunci căile Domnului chiar că devin chiar foarte încurcate. Aşa cel puţin mi-au părut ideile de săptămâna trecută de la Sala Ronda a Parlamentului. Suma vehiculată, de circa 649 miliarde de euro a înfierbântat spiritele, dar a lăsat şi o uşoară imagine de “lupi flămânzi”, pentru nişte sume, deloc neglijabile! Fie ele şi virtuale…. cel puţin deocamdată. Radu Minea, de profesie cercetător, şi nu din acela de la domnu’ Igas, ci de la Institutul pentru Fizică Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi preşedintele sindicaliştilor din cercetarea românească este prima persoană publică, din acest domeniu care sparge “legea Omertei”.



“Constat că U.E. vrea să aloce deja nişte fonduri României, deocamdată virtuale, dar au şi apărut nişte instituţii, ce se bucură de sprijinul M.A.Eu., care sub umbrelă de observatori şi /sau monitori ai acestor fonduri se transforma în “rechini de fonduri”. Altfel nu-mi pot explica cum BCR, sau Geopolitics doresc chipurile să gestioneze aceste fonduri UE, dar când îi iei la bani mărunţi… şi arăţi ce ar trebui schimbat în ceea ce s-a întâmplat negativ până acum şi cum ar trebui să fie implicaţi partenerii sociali atât în procesul de programare a viitoarelor fonduri, cât şi privind cum, în ce fel se vor putea cheltui aceste fonduri, pofta de dialog şi implicare a partenerilor sociali a susţinătorilor acestora din cadrul ministerului d-lui Orban dispare în mod brusc şi aplică politica *pumnului în gură” şi-a început pledoaria să Radu Minea.
      În sprijinul celor de mai sus sunt fondurile de la buget, alocate cercetării ştiinţifice romaneşti de către guvernanţi, în ultimii ani. Cifrele par să dea dreptate lui Radu Minea, atâta timp cât la rubricile numite “proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare”, toate sumele alocate sunt egale cu zero. Iar asta, în timp ce preşedintele, nu mai târziu decât săptămâna trecută ne îndemnă să putem “fi pregătiţi să absorbim fondurile europene”. Pentru mai bună să informare dorim să-i reamintim că a fost înştiinţat “de aceste realităţi”, încă din scrisoarea datată 12.10.2011 şi în care se arata că: “angajamentele asumate la Bruxelles, în privinţa acestui domeniu… sunt sabotate continuu de către grupul de interes universitar transpartinic, al cărui reprezentant în actuala guvernare este domnul Petru Daniel Funeriu, care a preluat şi a promovat toate actele normative de distrugere a domeniului nostru de activitate, de la guvernările anterioare”.
      Despre situaţia din cercetarea ştiinţifică românească şi a accesării fondurilor europene nu este străin nici Emil Boc, nimeni altcineva decât premierul “încasator” al României. Astfel, în scrisoarea înaintată guvernului României şi datata 16.02.2011, de către sindicaliştii din cercetare se solicita public următoarele:


– motivul oficial al trecerii ANCS, din subordinea guvernului şi coordonarea primului ministru, în subordinea M.Ed.C.T.S. şi desfiinţarea filei de buget independentă pentru cercetarea ştiinţifică-dezvoltarea tehnologică (C.S.-D.T.) ;

– motivul încălcării recomandărilor europene şi definiţiilor internaţionale pentru C.S.-D.T. ;

– explicaţii privind numirile clientelare ale membrilor Ad Astra ( structură mafiotă creată pe bani europeni şi şcolită la Cotroceni) în CA ale institutelor de C.S.-D.T. şi în toate structurile create abuziv prin modificarea clientelară a legislaţiei referitoare la domeniu ;

– unde este alinierea politicilor în domeniu, cu politica europeană

– explicaţii privind autorizarea amestecului inadmisibil al Băncii Mondiale, în cercetarea ştiinţifică din România şi cine au fost consultanţii dumneavoastră la elaborarea Memorandumului înregistrat cu nr. 20/8590, din 04.05.2010
    Aceste prime date, credem că ne scutesc pe noi de concluzii. Recunoaştem însă că, dreptul la concluzii îl lăsăm aceluiaşi lider de sindicat Radu Minea, urmând doar că noi să revenim şi cu alte dezvăluiri despre “mafia din cercetarea românească”


     “Totul a culminat cu desfiinţarea până şi a ocupaţiei de cercetător stiintic din C.O.R., fiind înlocuită de o mixtură învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică, pentru a legitima prevederile aberante ale L.1 / 2011 privind C.S.-D.T., asta în timp ce deturnarea de fonduri europene destinate C.S.-D.T. continuă. Prezentul şi viitorul fondurilor europene destinate C.S.-D.T. este sumbru şi sub actualul ministru Orban, care are în spate susţinerea clientelei mafiei universitare transpartinice din România şi chiar a unor structuri sindicale aservite acesteia”, a concluzionat cercetătorul ştiinţific Radu Minea.
         Înainte însă de a pune punct acestor dezvăluiri, gestul hackerilor de a sparge serverul de la Institutul de fizică nucleară Horia Hulubei, pentru a demonstra murdăria strânsă sub “preşul” directorului acelui institut, par a ne da dreptate. Noi promitem că vom reveni, cu noi amănunte…

Un comentariu:

  1. Eu nu stiu de ce va mirati atat, pt ca oriunde a fost ceva fonduri de rontait, niciodata nu au ajuns acolo unde trebuie. Problema totusi se pune altfel: daca nici bruma de cercetatori Romani care-i mai avem inca in tara nu sunt lasati sa-si faca meseria, atunci sa nu ne miram ca tot mai multi dintre acestia aleg calea strainatatii!!!

    RăspundețiȘtergere