sâmbătă, 7 aprilie 2018

România între post... și p(r)oșt(I)!

Și anul acesta... România a trecut prin furcile ”caudine ” ale Postului, cel al Paștelui! Dar,exact ca și-n viață și acum în post cele mai grele sunt zilele care încep de joi... Haideți să le luăm pe rînd și să vedem cum, dar mai ales în ce fel ne recunoaștem... în pildele acestor zile:

JOIA MARE- este sărbătoarea creștină, care cade în joia de dinainte de Paști. În această zi se comemorează...SPĂLAREA PICIOARELOR! 
Dar,  și CINA CEA DE TAINĂ a lui Iisus din Nazaret, dimpreună cu Apostolii...  Este ziua a cincea a Săptămănii Mari și este precedată de Miercurea Mare și urmată de Vinerea Mare!
În această seară, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru. Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului. Tot atunci, „În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei

VINEREA MARE: 


Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă. Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite "Triduum Sacrum" din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sămabăta Mare. După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Unii creștini țin în această zi un POST sever, numit și post negru. Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc „cele douăsprezece Evanghelii“ care vorbesc despre Pătimirile Domnului; Ceasurile împărătești au loc vineri dimineața, Vecernia, în timpul căreia se face și „Punerea în mormânt“ sau scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița.

SĂMBĂTA MARE 
  (din latină - Sabbatum Sanctum), este ziua care urmează după Vinerea Mare.  Este ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămînii Patimilor, în care creștinii se pregătesc pentru Paște. Ea comemorează ziua în care trupul lui Hristos a fost pus în mormănt! Sâmbăta Mare mai este uneori numită Sâmbăta Paștelui, deși această frază se aplică mai corect Sămbetei din Săptămîna Patimilor! Acum, că tot ați citit, poate vă puteți răspunde și singuri, la întrebarile astea: 

OARE CĂȚI DINTRE NOI AM PUTUT SPĂLA PICIOARELE ALTORA? OARE, LA CÎTE ”CINE... DE TAINĂ”... VOM MAI FI ”SUPUȘI” SĂ ASISTĂM NEPĂSĂTORI... ÎN ISTORIA, APROPRIATĂ?  
Căci, de cea îndepărtată, mai are oare rost să pomenim?  HRISTOS... A ÎNVIAT!(?)

14 comentarii:

  1. Adevarat ai m-ai grait! Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol va doresc la toti Sarbatori Pascale fericite alaturi de cei dragi

    RăspundețiȘtergere
  3. un articol superb!Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa traiesti , imi pare ca in Noaptea asta trebuie sa iertam si gresitilor nostrii!

    RăspundețiȘtergere
  5. În noaptea învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet "Hristos a înviat!".

    RăspundețiȘtergere
  6. Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Sărbători Fericite!

    RăspundețiȘtergere
  7. LA FEL PENTRU TOATA LUMEA! HRISTOS A INVIAT!

    RăspundețiȘtergere
  8. HRISTOS A ÎNVIAT!!! Adevărat că sunt beat dar părintele pedofiilie e fericit pentru că duomnu nea Livache, e creștin ortodox. Nu-i așa? Dar hai să fim buni și să ne rugăm pentru călin constantin anton popescu tăriceanu și pentru duamna profesoară de lucru manual și traforaj, Milica Frăsinica...
    Robot popa pedofiilie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai Robotu popa..pedofilie... roaga-te tu pentru ăia! Nu invita și pe alții... Hristos a Inviat!

      Ștergere
  9. ADEVĂRAT A ÎNVIAT!!!
    Robotuuu

    RăspundețiȘtergere
  10. ADEVĂRAT A ÎNVIAT!!! Anumiți popi, de regulă poate cei mai slabi ne spun să ne rugăm pentru mai marii satelor și orașelor... deci: Pentru dragnea, tăriceanu, profesoara de lucru manual și traforaj, duamna secretară sau duamna olpu....
    Robotu venit din puțolitic

    RăspundețiȘtergere
  11. Hristos a Inviat!Frumoase slove... ”Cu moartea, pre Moarte calcand!”

    RăspundețiȘtergere