sâmbătă, 14 aprilie 2012

CALEA LUMINII

 Si am revazut cateva dintre articolele pe care acesta mi le-a transmis , in corespondenta noastra. Si azi, de Paste, am sa va provoc, ca de maine, sa vorbim despre VINUL DE PRIMAVARA.

       Deci sa ascultam sfaturile, MARELUI MAESTRU...
"Azi cand toate caile ne induc catre consum, prin politici comerciale binedefinite, ne aducem aminte ca primavara este un anotimp al schimbari si oricata tehnologie si informatie ne-ar inconjura simtim biologic nevoia de “primenire”. Aceste schimbari menite sa ne regenereze fizicul ”bulversat “de asteniile de primavara sau sa ne aduca linistea spirituala a sarbatorilor Pascale, au un element comun: vinul.
   Cu voie sau fara de voie vinul este panaceul universal, cel care aduce bucurie si tarie trupului si mai ales liniste spiritului. Fara a dori sa definim intrun mod sau altul vinul “asortat” anotimpului cand vorba poetului: natura revine la viata, nu putem sa nu ne oprim la vinul de impartasanie.


Biserica crestina, preluand o parte din ritualurile antichitati, foloseste vinul ca element de cult.

Evanghelistul Marcu, ne aminteste de sfanta Euharistie unde Mantuitorul Iisus Hristos confera sacralitate alimentelor atat de comune in alimentatia omului:

....”Iisus a luat paine si binecuvantand, a frant si le-a dat si a zis: Luati mancati acesta este Trupul Meu; si lund paharul, multumind, le-a dat si au baut din el toti; si le-a zis: Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, carele pentru multi se varsa”...


Sfanta Euharistie, este Taina Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos dat credinciosilor sub forma painii si a vinului, metamorfozate de Duhul Sfant, sunt oferite de catre preot comunitatii in timpul rugaciunilor.

Dupa perioada de post si smerenie, vinul este din nou prezent pentru a celebra Sfintele Pasti, fiind alaturi de ouale rosii si preparatele din miel, elementul care da definitie sarbatorilor.

Masa pascala este o masa de sarbatoare, o masa bogata in alimente diverse de la verdeturi si branzeturi proaspete, oua rosii, mielul preparat in diverse moduri- bors de miel, drob, stufat, friptura de miel la tava- pana la cozonacul de pasti. Bogatia preparatelor ne readuce aminte si bogatia si diversitatea soiurilor de vin romanesti, care intregesc bucuria sfintelor sarbatori.

Desi sa impamantenit ideia ca de Pasti se bea numai vin rosu, “regulile gastronomice” ne ajuta sa ne bucuram de festin. Astfel la aperitive vom avea vinuri tinere, proaspete. Dupa ce am ciocnit ouale rosii si am spus crestinescul “Hristos a inviat”, vom inchina un pahar de Feteasca alba din valea Tarnavelor sau de Francusa din dulcele Cotnari. Casul, urda, telemeaua proaspata si verdeturilor le vom asocia o Cramposie selectionata din Dragasani sau o Feteasca Regala de la Recas. Mancarurile din miel cer multa atentie, caci desi carnea este tanara, poate cadea greu daca nu-i aducem in sprijin o Babeasca Vranceana sau o nobila Feteasca Neagra din sudul invelit in abur de Dunare de laVanju Mare sau din Dealul Mare.
Dar si maine este o zi.

Si inca ce zi... prima zi de Pasti... de aici, din coltul MUGETULUI din Carpati... va dorim ... PASTE FERICIT... si, de acum traditionalul salut crestin:

  HRISTOS A INVIAT! 

2 comentarii:

  1. Interesanta incursiunea ta... intre Dumnezeu si vin. Poate fi si aceasta o cale a Luminii

    RăspundețiȘtergere
  2. imi pare interesanta "prelegerea" aceasta, mai ales daca vine de la Sergiu!!!!

    RăspundețiȘtergere